Mașinile electrice, mai nocive decât crezi. Secretul pe care nu ți-l spune nimeni .

Mașinile electrice sunt mai nocive pentru mediu decât ți se spune. Chiar dacă în apropierea lor nu-ți îmbolnăvești plămânii, poluarea lor se resimte în alte locuri și e chiar mai periculoasă decât cea de la mașinile clasice, arată un studiu german. 

Acest studiu are un argument greu de combătut, dar, înainte să-i dai crezare pe deplin și să spui „vezi? știam eu eu că mai bine îmi iau o rablă SH”, ține cont de faptul că electricitatea în Germania e produsă în mare parte din combustibili fosili. 

Prin urmare, era doar o chestiune de timp până când urma să apară un astfel de studiu partizan care consideră mașinile electrice la fel de nocive pentru mediu, ca mașinile cu ardere internă. Să vedem, însă, ce au descoperit cercetătorii germani. 

De ce „poluează” mașinile electrice 

Intuitiv, compușii chimici ca litiul, cobaltul sau manganul au nevoie de resurse neregenerabile pentru a fi procesate și pentru a deveni părți ale bateriilor auto. 

Însăși fabricarea bateriilor în sine presupune emisii poluante în cantități colosale. Cercetătorii spun că prin trecerea la mașinile electrice nu facem decât să mutăm poluarea dintr-o parte în alta. 

De exemplu, pentru producția unei baterii pentru o Tesla Model 3, se produce o cantitate de poluare (dioxid de carbon) de 11, până la 15 tone. Dacă iei în considerare durata de viață de zece ani a unei mașini electrice și că parcurgi anual cu ea vreo 15.000 de kilometri (în medie), o să ai între 73 și 98 de tone de dioxid de carbon pe kilometru. Este concluzia la care au ajuns specialiștii Christoph Buchal, Hans-Dieter Karl și Hans-Werner Sinn.

Mașinile electrice, la fel de nocive precum cele diesel?

De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că și electricitatea de care ai nevoie pentru a-ți reîncărca mașina produce emisii poluante, mai ales dacă ești într-o țară ca Germania sau România (și multe alte țări), unde combustibilii fosili sunt baza pentru energie.Luând în considerare toți acești factori, luăm iar ca exemplu mașinile Tesla, care ar produce, în acest fel, între 150 și 180 de grame de dioxid de carbon pe kilometru. 

Este o cantitate de emisii poluante chiar mai mare decât cea produsă de mașinile diesel Mercedes.Să nu uităm însă că industria are mult de pierdut din cauza politicilor UE privind reducerea tot mai drastică a emisiilor poluante.Mașinile pe motorină sunt ținta principală, iar Germania încă mai este considerat „imperiul” diesel. Scandalul Dieselgate n-a făcut decât să clatine imaginea publică impecabilă pe care o aveau autoturismele nemțești.

Citește mai mult

Xiaomi Mi Mix 4: un pliabil cu camera foto de 60 MP

Pe pagina Alipay a aparut zilele trecut o referinta la un viitor model Xiaomi, care se pare a fi Mi Mix 4. Acesta ar urma sa aiba o camera foto de 60 MP, care inglobeaza tehnologie AI si … va fi pliabil! Asta dupa ce modelul precedent – Mi Mix 3 – a introdus si el o inovatie pentru producatorul chinez: camera foto de tip slide.

Desi imaginea publicata pe twitter nu a fost confirmata (oficial sau nu) de nimeni altcineva, merita sa ne aplecam putin asupra stirii. Mai ales ca termenul de livrare mentionat in poza este a doua jumatate a anului curent! Pana acum, gama Mi Mix a avut ca ca data de lansare lunile septembrie sau octombrie.Nu este primul astfel de indiciu – Evan Blass, cunoscut pentru scaparile pe care le ofera publicului, a fost primul care ce-a aratat un video cu ceea ce pare a fi un smartphone Xiaomi pliabil. Cine stie, poate ajungem sai il vedem si in viitorul magazin Xiaomi Romania.Ce parere aveti – va fi lansat cu aceste specificatii sau este totul doar un marketing stunt menit sa atraga atentia asupra brandului? 

Citește mai mult

eMAG fuzioneaza cu Extreme Digital si se extinde in 5 noi tari

eMAG a anuntat ca fuzioneaza, in Ungaria, cu cel mai mare magazin online de acolo, Extreme Digital (edigital). Fuziunea ii permite extinderea pe inca cinci noi piete.

Pietele noi pe care vor activa sunt Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația si Austria iar de tehnologia din spate se va ocupa eMAG, care de fapt are cum si 52% din actiunile Extreme Digital. 

Citește mai mult

700 de experți în Robotică din întreaga lume se vor întâlni în luna martie la București .

În perioada 20-22 martie 2019, capitala României este pentru prima dată gazda Forumului European al Roboticii, cel mai prestigios eveniment în acest domeniu din Europa.Cea de-a zecea ediție a Forumului, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub Patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, va avea loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, în prezența a peste 700 de experți în robotică din întreaga lume, fiind organizate peste 50 de workshop-uri pe diverse teme legate de robotică sau domenii conexe roboticii, precum:

  • roboți inovativi pentru industria auto, 
  • roboți în industria de agricultură, 
  • robotică și Big Data, 
  • robotică și A.I., 
  • etica în domeniul roboticii, 
  • securitate, etc. 
Găzduind Forumul European al Roboticii, desfășurat pentru prima dată într-o țară din Estul Europei, România transmite un mesaj clar în ceea ce privește interesul și capacitatea țării noastre de a fi un actor important în domeniul tehnologiilor viitorului și în special al roboticii. 

Forumul reprezintă, totodată, o bună oportunitate pentru comunitatea antreprenorială și de inovație din România de a-și manifesta dorința și voința să fie parte a unei Uniuni Europene care susține noile tehnologii și care este pregătită să țină pasul cu acestea pentru a le pune în folosul cetățenilor ei.

Informații complete despre eveniment sunt disponibile pe erf2019.eu, iar programul celor 50 de workshop-uri de robotică și domenii conexe roboticii poate fi consultat la adresa eu-robotics.net.

Citește mai mult

Care sunt cele mai descărcate aplicații în 2019

Potrivit Priori Data, primele zece aplicații Android din lume au avut o cifră de descărcare totală de 338.000.000 în 2019. Cinci din top zice aplicații din lume au fost produse de gigantul Facebook.

De fapt, aplicațiile dezvoltate de Facebook reprezintă cea mai mare parte a listei, cu WhatsApp, Instagram, Messenger și Facebook / Facebook Lite, care se ridică într-o combinație de 213 milioane de descărcări, transmite CreateWeb24.


Citește mai mult
Încarcă mai multe