Înapoi la listă

Apple poate pierde miliarde de dolari din cauza scandalului cu bateriile pentru iPhone 

Apple a anunțat recent un program pentru înlocuirea bateriilor din vechile iPhone-uri cu unele noi. Nu gratuit, dar cu o reducere semnificativă de 63% – adică o nouă baterie va costa 29 de dolari. La un astfel de pas compania a mers din cauza scandalului: s-a dovedit că producătorul încetinește în mod intenționat procesorul pentru a evita oprirea bruscă a iPhone-ului la sarcini exigente.

Potrivit estimărilor analiștilor, 77% din cele 519 milioane de smartphone-uri Apple care sunt în uz pot fi incluse în program. Se presupune că aproximativ 10% dintre proprietari vor profita de oferta companiei, ceea ce va afecta deja veniturile Apple. Iar 30% dintre proprietarii vechilor iPhone-uri ar putea renunța să mai cumpere un smartphone nou. Aceasta înseamnă că Apple va vinde cu circa 16 milioane de dispozitive mai puțin. Ca urmare, în perioada de raportare, Apple ar putea pierde aproximativ 4% din încasările totale, ceea ce însemnă miliarde de dolari.

În unele țări, compania americană a fost acționată în justiție. Dacă se dovedește vina ei în așa-numită „uzură planificată”, atunci unii angajați Apple de rang înalt se pot alege cu amenzi mari și chiar cu închisoare.