Înapoi la listă

Pirateria software generează riscuri. Optează pentru un Windows licențiat 

Utilizarea unei copii nelicențiate de Windows nu este ceva ieșit din comun pentru locuitorii țării noastre. La computerul de la birou, sau la cel de acasă, s-a instalat cel puțin odată o copie de Windows, sau alt soft, fără licență. În mare parte sunt două motive a acestui gest: prețul și cultura de consum.Conform ultimelor date statistice ale Business Software Alliance (BSA), în anul 2015, 86% din programele software din Republica Moldova erau nelicențiate – adică utilizate fără permisiunea proprietarilor respectivi și cu încălcarea drepturilor lor, iar majoritatea dintre utilizatori, desigur, erau persoane fizice. 

Valoarea comercială a software-ului nelicențiat instalat pe computerele personale din Moldova a atins suma de 36 milioane de dolari.La acest capitol se observă o mică scădere în comparație cu anul 2010, când țara noastră era pe locul 4 în lume, iar rata pirateriei software atingea atunci nivelul de 90%.De ce să dau 3000 lei pentru Windows 10 dacă îl pot descarca gratuit și activa cu un crack, fără să scot un bănuț din buzunar ? 

În primul rând aceasta este ilegal, iar în al doilea rând, dacă ați descărcat Windows-ul de pe torrent sau de pe site-ul Microsoft, în momentul în care îl veți activa printr-un crack, vă expuneți calculatorul la mai multe riscuri.Primul risc este că acest crack, pe lângă faptul că va activează Windows-ul, poate instala pe computer aplicații de tip malware fără consimțământul nostru, cu scop de spionaj, furt de date, sau alte intenții rele. Nu în zadar aproape toate crack-urile sunt recunoscute ca troieni sau keyloggere de către un antivirus. 

În încercarea de a lupta cu pirateria, Microsoft a introdus verificarea licenței sistemului de operare prin diverse actualizări de software. Din acest motiv, mulți dintre cei care folosesc un sistem de operare nelicențiat, după ce instalează cele mai recente update-uri, se trezesc cu un Windows expirat care refuză să mai pornească.Da, actualizările pot fi stopate, ceea ce exclude posibilele probleme cu detectarea copiei nelicențiate, însă neactualizarea sistemului de operare poate duce la probleme mult mai grave decât cele menționate mai sus. 

Prezența vulnerabilităților facilitează diverse atacuri, cum ar fi cele de tip ransomware, când informația de pe mediul de stocare este criptată, cu șanse minime de recuperare. Doar în acest an, aceste tipuri de atacuri au cauzat daune la nivel global de peste 1 miliard de dolari.Dacă nu doriți să vă asumați riscurile pierderii datelor și a banilor (pentru recuperarea informațiilor importante) soluția cea mai bună ar fi procurarea unui laptop sau PC, cu sistemul de operare licențiat preinstalat, sau să cumpărați o licență potrivită pentru computerul pe care deja îl aveți.