Înapoi la listă

Șapte hackeri din Republica Moldova sunt dați pe mâna justiției din SUA: Doi sunt reţinuţi, ceilalţi cinci - daţi în căutare de către FBI 

Doi cetăţeni ai Republicii Moldova Victoria Opincă şi Alina Turuta sunt reținuți și se află într-un centru de detenţie temporară în Manhattan, New York, relatează unian.net.Ceilalți, cinci cetățeni ai Republicii Moldova , Marina Oprea, Cătălina Cortac, Ion Voloșciuc, Lilian Adam și Dorin Codreanu, pozele cărora sunt afișate pe site-ul oficial al FBI sunt dați în căutare, relatează rian.ru. 

Şapte din cei 37 de hackeri, care au fost învinuiţi de Procuratura Federală a Districtului de Sud din New York, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Aceştia sunt acuzaţi de fraude bancare, piraterie informatică, spălare de bani şi folosirea de paşapoarte false.Site-ul oficial al FBI a afișat informația detaliată cu acuzaţiile aduse fiecărui inculpat şi sancţiunile maxime pe care aceștia riscă în cazul în care vor fi condamnați de judecată.

Potrivit Biroului Federal de Investigații printre suspecți se numără următorii cetățeni ai Republicii Moldova: Marina Oprea (20 de ani), Cătălina Cortac (21 de ani), Ion Voloșciuc (19 de ani), și Lilian Adam (21 de ani). Toți patru au petrecut vara trecută în Statele Unite ale Americii. În acest timp ei au fost înrolați în organizații care se ocupau de spălarea banilor. 

Ei au deschis mai multe conturi bancare pe numele proprii și false de pe care au reușit să retragă sume de bani de la circa 8000 până la 15000 de dolari.Cei patru cetățeni ai Moldovei riscă pentru comiterea fraudelor bancare 30 de ani de închisoare și un milion de dolari penalitate, iar pentru folosirea de paşapoarte false 15 de ani de închisoare și 250.000 de dolari penalitate, dar și restituirea banilor sustrași de pe conturile victimelor.Un alt cetățean al Republicii Moldova suspectat de fraude bancare este Dorin Codreanu (21 de ani). Potrivit Biroului Federal de Investigații, sarcina lui era să recrute și să creeze o rețea de persoane care i-ar ajută la spălarea banilor. 

El a reușit să recrute două persoane promițându-le zece procente din sumă retrasă din cont. Tot el asigura persoanele în cauză cu pașapoarte false.Codreanu a deschis cel puţin două conturi bancare şi a înregistrat denumirea comercială "Key Marius Import LLC."Alte două suspecte din Republica Moldova sunt Victoria Opincă (21 de ani) și Alina Turuta (22 de ani). 

Ele au deschis mai multe conturi bancare pe numele proprii și false de pe care au reușit să retragă până la 25000 de dolari fiecare.În prezent, cei trei riscă pentru comiterea fraudelor bancare 30 de ani de închisoare, un milion de dolari penalitate, și restituirea banilor sustrași de pe cont.